İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.
Tapu devir işlemi için tapu müdürlüğünden randevu alınması şarttır, aksi halde işlemi gerçekleştirmeniz mümkün değildir.
Belirlenen randevu günü ve saatinden önce gerekli belgelerin teminini yapmak büyük önem taşır. Bu belgeler ise sırasıyla şöyle;
-- Kimlik belgesi (nüfus cüzdanı) aslı ve fotokopisi
-- Tapu belgesinin aslı ve bir adet fotokopisi
-- İkâmetgah adresi ve telefon bilgisi
-- Bir yılı doldurmamış deprem sigortası poliçesinin fotokopisi (D.A.S.K) (Doğal Afet Sigortası)
-- Emlak vergi dairesinden alınmış temiz kağıdı
-- Satıcı tapuya şahsen müracaat etmeyecek ise müracaat eden kişi için bir vekaletname gereklidir.
Ancak gayrimenkul alım ve satımlarında taraflardan bir kişinin tüzel kişi olması durumunda bu belgeler değişiklik gösterebilir. Eğer durum böyleyse;
-- Vergi levhasının aslı ve bir adet örneği
-- Şirket yetkilisinin imza sirküleri
-- Belediyeden alınan harca tabi rayiç değer ve vergi borcu yoktur yazısı
-- Şirket adına satış vekaletname ile gerçekleşecekse vekaletnamenin aslı getirilmelidir.
Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olan şirketlerin Ticaret Sicil Memurluğunca düzenlenmiş olan ve taşınmaz mala ilişkin satış sırasında yetkinin ve yetkililerin kimlik bilgilerinin açıkça bulunduğu yetki belgesi getirilmelidir.
Bağlı bulunulan sanayi ve ticaret odası müdürlüğünden tasdikli olarak alınan yetki belgesinin kesinlikle işlemin yapıldığı yılın tarihini taşıması gerekir.
İşlemlerinizi yürütmek istediğiniz randevu gününüzde, randevu saatinizden en az 15 dakika öncesinde tapu dairesinde, alıcı ve satıcı tarafların veya varsa vekillerinin bulunması gereklidir.
Tapu dairesinin istediği belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi durumunda devir süreci başlar. Bu aşamaya gelindiğinde tapu harcı ödenir ve işleme ait dekontlar ilgili memura teslim edilir.
Sonrasında tapu kayıtlarının imzalanması için akit odasına geçilir. En son aşamada müdürün imzası ile devir işlemi gerçekleşir ve tapu belgesi alıcıya teslim edilir.
Tapu harcı veya yaygın adıyla tapu masrafı, satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için tapuda beyan edilen satış bedelinin yüzde 4’ü olarak hesaplanan ve ödemesi zorunlu olan bir harçtır.
Tapu harcını, alıcı ve satıcıdan eşit olarak yani her birinden satış bedelinin yüzde 2'si oranında tahsil edilir. Bazı durumlarda anlaşmaya bağlı olarak bu ödemeyi sadece alıcı yüzde 4 şeklinde yapar.
Tapu harcı üç şekilde ödenebilir. Birincisi; tapu devir işleminin gerçekleştiği yerin vergi dairesinde ödenebilir. İkincisi; anlaşmalı bankalar aracılığı ile harç ödemesi gerçekleştirilir. Son olarak; tapu müdürlüklerinde e-tahsilat ile (ATM ve internet bankacılığı üzerinden) harç ödemesi de kabul edilmekte.
Gayrimenkul alım satımlarında tapu harcı; emlak vergisi değerinden az olmamak kaydıyla tapu müdürlüğüne beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.
Tapu harcı, tapuya alıcı veya satıcının beyan ettiği gayrimenkul alış/satış tutarı üzerinden yapılır.
Örneğin, gayrimenkul alış/satış bedelinin tapuya 400 bin lira olarak beyan edilmesi durumunda hem alıcı hem de satıcı 8 bin lira tapu harç bedeli ödemesi yapar. Yani toplamda 16 bin lira ödeme gerçekleştirilir.
Satış işlemlerinde 2020 yılı için döner sermaye hizmet bedeli 157 lira, ilave hizmet bedeli 21,50 lira olmak üzere 178,50 lira döner sermaye bedeli bulunuyor.
haziralemlak.com, Tüm Hakları Saklıdır.